Weight watchers/Vikväktarna

Det är väldigt många som är intresserade hur viktväktarna (urpsrungstitel; weight watchers) egentligen fungerar. Jag har aldrig någonsin träffat någon som sagt något negativt med det. Jag har endast hört positiva saker. Viktväktarna, tillsammans med GI-metoden, är de två enda godkända metoderna i världen. Jag valde den förstämnda eftersom jag älskar kolhydrater som pasta, ris, potatis och bröd. Så GI-metoden... nja... inget för mig.

Såhär fungerar det;
Viktväktarna är grundad på ren vetenskap vilket känns väldigt tryggt. Som ni säkert vet så motsvarar alla livsmedel ett visst energivärde (KJ/Kcal). Vill du hålla vikten måste du göra av med lika mycket energi som du stoppar i dig. Vill du gå ner däremot måste du göra av med mer än vad du äter. Logiskt, eller hur? Eftersom kilokalorier (kcal) räknas i tusendelar har viktväktarna förenklat detta och gett alla livsmedel ett POINTS-värde. Hur många points ett visst livsmedel har beror på hur mycket energi det innehåller (dvs hur många kcal det innehåller). För att ge ett exempel; grönsaker som innehåller i princip inga kcal har POINTS-värde 0 (med få undantag). Ett 100 grams marabouchoklad (mmm, gott...) motsvarar 13 points.

Hur många points får man äta om dagen?
Detta beror helt och håller på vad du väger, hur gammal du är (förbränningen minskar med åldern, tyvärr), kön, längd och hur mycket du rör dig under vardagen (dvs det du rör dig på jobbet eller i skolan, här räknas träning inte med).

1. Är du :
Man......15
kvinna...7

2. Din ålder
18 - 20 ....5
21 - 35.....4
36 - 50.....3
51 - 65.....2
> 65.........1

3. Din vikt
Ta den första siffran i din vikt,
väger du tresiffrigt ta de två första siffrorna.
Ex. 78kg, ta siffran 7.

4. Din längd
Under 160cm ... 1
Över 160cm.......2

5. Aktivitet
Hur mycket rör du dig under dagtid
mest stillasittande..................... ......0
Ibland sittande men mest stående....2
ständigt i rörelse............................ .4
Fysiskt hårt arbete..........................6

6. Önskar du:
Gå ned i vikt.........0
bibehålla vikten.....4

Min resa
Jag gick ner 9,7 kg på 18 veckor (4,5 månad). Det gick inte jättefort men det är viktigt att inte ge upp bara för att det går långsamt. För ner går det om man följer programmet, jag lovar. Jag började på BMI 26 och står nu på BMI 23. Fantastiskt.

Det går om man vill. Alla kan om bara motivationen finns där.
Nu har jag slutat gå på möten. Visst går det upp och ner med vikten också men runt min nåda målvikt ligger jag hela tiden med +/- 2 kg. Under vår resa till Cypern gick jag ner 2 kg för att sedan gå upp de 2 igen plus ytterligare 2. Så där ser man vad olika det är, från dag till dag. Nu har jag gått ner de 2 som jag gick upp och ligger exakt på min nådda målvikt. Väldigt skönt. Eftersom jag börjat träna mer intensivt nu så går det extra bra just nu och det verkar gå ner mer faktiskt :) Mitt slutgiltiga mål är -7 kg till tills den 3 Mars 2010 då vi åker till Thailand.

Tror ni jag lyckas? Det återstår att se.
Jag, däremot, är övertygad om det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0